Krajka a její užití

Krajka je velice zdobná textilie, která je vyráběna za pomoci různých technologií. Následně vznikají kouzelné – vzdušné a průhledné – látky, které tvoří různé kresby, ornamenty, květiny, a jiné vzory. Původní krajky byly pouze ruční, tvořené z nití. Krajka se vždy používala jako vysoce elegantní a estetický doplněk a ozdoba šatů, stolního i ložního prádla, ale také na liturgická roucha. Krajka bývala poměrně drahá, neboť její vytvoření z jemných nití bylo velmi náročné. Některé vzácnější druhy krajek jsou drahé i v dnešní době.

Krajka může být vyrobena ve formě široké stuhy – krajkovaná bordura, což je textilie o šířce do cca 25 cm s rovnými nebo zoubkovanými okraji, anebo jako plošná textilie neomezené velikosti, cituji: „ve tvaru ornamentů s otvory vzorových forem, kterými prosvítá pozadí“.

Krajka intimní

K ručně zhotovovaným patří paličkovaná krajka, šitá, háčkovaná, drhaná (technika macramé), pletená, vyšívaná, filetová, pásková a frivolitková.

Strojní výroba: rašl, bobinetový stroj, strojové vyšívání, paličkovací stroj, galonový stávek, okrouhlý pletací stroj.

Některé krajky vznikají kombinací různých technik (vázání, splétání aj.).

Za zemi původu krajky je považována Itálie.

Krajka svatební , utkaná ze 100% polyesteru

Svatební krajka

Krajka s oboustrannou bordurou vždy působí velice romanticky. Nejvíce se vyjímá na svatebních šatech ve stylu vintage, na sukních, ale také na halenkách.

Nejmenší metráž krajky, jakou vám můžeme ustřihnout, je 0,5 metru.

Kolik krajkové látky je potřeba na svatební šaty? Pochopitelně záleží na střihu – zda je sukně rovná, áčková, anebo široce nabíraná a také na délce rukávů. A nebojte se, že byste přes e-shop nakoupily nesprávné množství. Ať vám budou šít svatební šaty v salonu, anebo třeba jen švadlena, dohodnete se na střihu, předem vás změří a sdělí vám, kolik krajky máte objednat.