Dáte si raději máslo nebo margarín?

Původně se margarín vyrobil jako náhražka másla v době, kdy byl kvůli válce nedostatek surovin, tedy i mléčného tuku. Margarín je totiž možné vyrobit čistě z rostlinných zdrojů, jedná se o ztužený rostlinný tuk.
Logika v tomto směru hovoří jasně a nekompromisně. Selský rozum přece velí, že přírodní produkty musí být jistě mnohem zdravější než nějaké jejich umělé náhražky. Proto když nedostatek pominul, nebylo by lepší navrátit se ke klasickému starému dobrému máslu?
vanička margarínu
Máslo se vyrábí ze smetany, ať už sladké anebo kysané. Aby mohlo být máslo máslem, musí obsahovat minimálně osmdesát procent mléčného tuku, maximálně patnáct procent vody, a ještě další maximální procento sušené bílkovinné složky. A to je vše. Tento recept na výrobu másla je tedy opravdu jednoduchý. A co margarín? Jedná se o ztužený rostlinný tuk, jehož konzistenci udržuje zástup chemických látek. Margaríny se proto obecně příliš nekazí a vydrží v bezvadném stavu opravdu hodně dlouho, a to i mimo lednici. A to zavání podezřením, že to s jejich přírodním původem nebude příliš valné.
kostky másla
Nicméně výhodou je, že margarín je opravdu čistě rostlinný produkt, a tak odpadá problém s mléčným průmyslem a špatným chováním vůči hospodářským zvířatům. Krávy se musí kvůli produkci mléka neustále uměle oplodňovat, přičemž tele je ihned odvezeno na jatka, aby lidem neubíralo produkované mléko. V tomto ohledu je tedy margarín šetrnou volbou. Navíc, k produkci mléka jsou krávy stimulovány různými hormony i antibiotiky.
miska na máslo
Jak margarínu, tak máslu nejde upřít ani dávku životně důležitých mastných kyselin a vitamínů. Takže preference, kterou byste měli udělat, záleží na tom, jakými případnými zdravotními neduhy trpíte, a zda se spíše obáváte onemocnění rakovinou anebo infarktu.
Jak je tedy vidět, vaše volba můžete záležet na celé řadě faktorů a dlouholetý spor příznivců másla anebo margarínu jen tak neskončí.