Ale na rozdíl od ostružin mají jinou barvu

Jakou barvu tedy uvedené plody mají? Jejich barva je v době zralosti světle růžová až bílá, a nejen, že chutnají nádherně sladce, ale také jsou plné vitamínů, ale nejen vitamínů, obsažené jsou zde i minerály a to v docela velkém množství. Které to z minerálů jsou? Například se jedná o vápník, fosfor, draslík, železo a hořčík.

moruše na talíři

Usušená morus alba má sladkou chuť.

Pokud se rozhodnete, že si tento velmi užitečný i když teplomilný strom budete chtít sami zasadit, tak je zde na místě malé upozornění. Morušovníky totiž patří skutečně ke stromům, které jsou velmi mohutné a dorůstají několika metrů. Proto tyto stromy potřebují poněkud prostornější místo, tedy větší zahradu a dobré sluneční osvětlení. Ale pokud prostory máte, tak si na vlastní pěstování tohoto stromu máte možnost nejen vybrat již uvedený Morus albu, tedy morušovník bílý, ale také i černý, latinsky Morus nigra, jehož plody mají tvar také ostružin, ale na rozdíl Morus alby, které mají barvu světle růžovou až bílou, má Morus nigra své plody v barvě tmavé až černé. Tyto stromy se již velmi dlouho pěstují i v Evropě, dokonce i u nás se plody těchto stromů zpracovávaly, a to nejen na marmelády, ale také i na mošty a dokonce na vína. Ale usušené plody, které si můžete zakoupit, jsou asi nejlepší pochoutkou.

moruše na větvi

Sušené plody mají medovou chuť, je možné je jíst samotné, ale také přidávat do kaší nebo do směsí. Ty směsi mohou být například i s různými oříšky. Již byly uvedené minerály, ale usušené plody také obsahují pro člověka potřebné vitamíny. Jsou to například vitamíny C a K, ale nejen to, obsahují také bílkoviny, vlákninu, přírodní cukry. Již ve staré Číně a Indii věděli, že posilují organismus lidí, léčí únavu, pomohou odstranit špatný spánek, pomáhají lidem při léčení chudokrevnosti, ale také podporují správnou funkci našich ledvin.